KOMPOZİT TESİSİMİZ

KOMPOZİT TESİSİMİZ

KOMPOZİT TESİSİMİZ

MİTAŞ Kompozit Ankara ASO 2.OSB'deki modern fabrikasında faaliyet göstermektedir. 2018 yılında Mitaş Enerji bünyesinde devreye alınmış olan tesis, 2019 yılında şirketleşerek Mitaş Kompozit Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. adı altında kalifiye personeli ve son teknoloji ürünü makine ve ekipmanlarla kompozit direk, boru ve profil üretimi hizmetleri vermeye devam etmektedir.

KOMPOZİT TESİSİMİZ
TEKNOLOJİMİZ
ÜRETİM YÖNTEMLERİMİZ

Mitaş Kompozit, Temelli’de bulunan Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesindeki (ASO 2), 18.000m2’si kapalı olmak üzere toplam 30.000m2 alana kurulu bulunan modern fabrikasında faaliyet göstermektedir. Tasarım, üretim ve montaj konularında deneyimli kadrosu, çevre dostu teknolojisi, Ar-Ge ve kalite laboratuvarı ile yenilikçi kompozit ürünler üzerinde çalışarak tüm müşterilerine hizmet vermektedir. 

MİTAŞ tasarım, üretim ve montaj konusunda deneyimli uzman kadrosu, çevre dostu teknolojisi, Ar-Ge ve kalite laboratuvarıyla yenilikçi kompozit ürün çalışmalarına imza atarak, tüm müşterilerine hizmet vermeye devam edecektir.

TEKNOLOJİMİZ
İmalat süreçlerimizde yüksek kaliteli ve kapasiteli bilgisayar destekli makineler kullanılmaktadır. Tesis bünyesinde bulunan filament sarım hatları, CNC tezgahlar ile sarımdan son ürüne kadar tüm işlemler yapılabilmektedir. Tesis, sadece cam elyaf değil, aynı zamanda polyester ve epoksi reçineleri ile birlikte karbon elyaf da işleyebilme kabiliyetine sahiptir.
Tesiste ayrıca 1000x600 mm’ye kadar her türlü kesitin sürekli olarak üretilmesini sağlayan iki adet pultrüzyon hattı da bulunmaktadır.
ÜRETİM YÖNTEMLERİMİZ
  • Elyaf Sarma (Filament Sarım)
  • Lineer Pultrüzyon 
Elyaf Sarma (Filament Sarım)

Reçine banyosuna daldırılmış olan elyafın, yüzeyine ayırıcı sürülmüş olan dönen bir kalıbın (mandrel) üzerine istenilen desende, açıda ve kalınlıkta kontrollü şekilde sarılması yöntemidir. Ürün kalıp üzerinde kürlendikten sonra kalıp ayırıcı makine kullanılarak kalıptan ayrılmaktadır. Bu üretim metodu ile yüksek mukavemetli ve kaliteli ürünler elde etmek mümkündür. Ayrıca, reçineye ilave edilecek katkılarla ürünün UV dayanımı, sertlik ve yangın dayanımı gibi özellikleri geliştirebilir. Silindirik veya konik borular ve tüpler ağırlıklı olmak üzere her türlü boşluklu kesit bu yöntem ile üretilebilmektedir. Cam ve karbon gibi elyaflar ile polyester ve epoksi gibi reçineler ile üretim yapılabilmektedir.