Kompozit Tesisimiz

MİTAŞ Kompozit Ankara ASO 2.OSB'deki modern fabrikasında faaliyet göstermektedir. 2018 yılında Mitaş Enerji bünyesinde devreye alınmış olan tesis, 2019 yılında şirketleşerek Mitaş Kompozit Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. adı altında kalifiye personeli ve son teknoloji ürünü makine ve ekipmanlarla kompozit direk, boru ve profil üretimi hizmetleri vermeye devam etmektedir.

Bilgisayar destekli tezgahlarıyla yüksek kalite ürün işleme kapasitesine sahip bu tesiste, filaman sarım yöntemi ile 12 m boy ve 1000 mm’ye kadar değişen ölçülerde sarım yapılabilmekte, sarımı yapılan malzemelerin nihai ürün olana kadarki tüm işlemleri de yine tesis kapsamındaki CNC tezgahlarda tamamlanabilmektedir. Elyaf olarak cam dışında karbon ve aramid gibi ileri malzemelerin de kullanabildiği tesiste polyester, epoksi gibi farklı reçineler de kullanılabilmektedir. Tesiste ayrıca 1000x300 mm ebata kadar her türlü kesitte profilin (I, U, L, O, vs) sürekli olarak üretilebileceği bir pultruzyon hattı da bulunmaktadır.

MİTAŞ tasarım, üretim ve montaj konusunda deneyimli uzman kadrosu, çevre dostu teknolojisi, Ar-Ge ve kalite laboratuvarıyla yenilikçi kompozit ürün çalışmalarına imza atarak, tüm müşterilerine hizmet vermeye devam edecektir.

Teknolojimiz

  • 3 Eksen CNC Filaman Sarım Hattı L = 12 m, Φmax = 800 mm
  • 4 Eksen Servo Creel CNC Filaman Sarım Hattı L = 6 m, Φmax = 800 mm
  • Pultrüzyon Hattı: Lineer, Radyüs, Sarım
  • CNC Kesim, Delim & Yüzey İşlemleri
  • 2 Reçine İstasyonu (Polyester & Epoksi)
  • 20 Tonluk Mandrel Sıyırıcı
  • Jel İstasyonları
  • Kür Fırını
 

Üretim Yöntemlerimiz

Elyaf Sarma (Filaman Sarım)

Reçine banyosuna daldırılmış olan elyafın, yüzeyine ayırıcı sürülmüş olan dönen bir kalıbın üzerine istenilen desende, açıda ve kalınlıkta kontrollü şekilde sarılması yöntemidir. Ürün kalıp üzerinde kürlendikten sonra özel bir makine tarafından kalıptan ayrılmaktadır. Bu üretim metodu ile takviye oranı yüksek olduğundan çok mukavemetli ve kaliteli ürünler elde etmek mümkündür. Ayrıca, reçineye ilave edilecek katkılarla ürünün UV dayanımı, sertlik ve yangın dayanımı gibi özellikleri geliştirebilir. Silindirik veya konik borular ve tüpler ağırlıklı olmak üzere her türlü boşluklu kesit bu yöntem ile üretilebilmektedir. Cam, karbon ve aramid gibi elyaflar ile polyester ve epoksi gibi reçineler ile üretim yapılabilmektedir.

Lineer Pultrüzyon

Kompozitteki en hızlı üretim metodudur. Cam, karbon veya aramid elyaf takviye malzemesinin polyester veya epoksi reçine ile birleştirilerek sıcak bir kalıptan çekilmesi ile kompozit profil oluşturma yöntemidir. Ürün kalıptan çıktıktan kısa bir süre sonra kürlenmiş olur. Çıkan üründe boy sınırlaması olmaz ve kalıbın izin verdiği her türlü kesit sürekli olarak çekilebilir. Yine bu yöntemle de yüksek mukavemetli ve kaliteli ürünler elde edilebilmektedir.

Radyüs Pultrüzyon

Lineer pultrüzyonun belli bir büküm çapında eğri profil oluşturulabilen versiyonudur. Ürünler kalıptan belli sınırlar içinde bükümlü ve kürlenmiş olarak çıkmaktadır.

Pulwinding

Pulwinding, Elyaf Sarma ve Pultrüzyon yöntemlerinin bir kombinasyonudur. Bu yöntem sonucu elde edilen ürünler daha yüksek dayanıma sahiptir. Bu yöntem ile daha narin ancak rijit kesitler elde etmek mümkün olmaktadır.

El Yatırması

En basit üretim yöntemi olan el yatırması, elyafın önceden hazırlanan kalıp içerisine yerleştirilmesinin ardından reçinenin, istenilen kalınlığa ulaşana dek fırça ile elyafın üzerine sürülmesidir. Takviye olarak cam, karbon veya aramid gibi elyaflar, reçine olarak polyester ve epoksi kullanılabilir. Bu aşamada, diğer yöntemlerde olduğu gibi ürünün sahip olması istenen özellikleri dikkate alınarak reçineye gerekli katkı maddeleri katılır. Elyaf takviye oranları üstteki yöntemlere göre daha düşük olmaktadır. Hemen hemen her türlü geometride parça üretimi mümkün olduğu için geniş bir uygulama alanı vardır.

Vakumla Paketleme

Üzeri vakum torbası ile kapatılan ürünün içerisinde kalan havanın boşaltılması ve ardından torbanın ürünün yüzeyine yapışması sonucu uygulanan basınç ile daha kaliteli ürünler elde edilmesi yöntemidir. El yatırması gibi bu yöntemde de farklı geometride parçalar üretilebilmektedir.